måndag 11 februari 2013

Gästbloggare programansvarig

Alla program på skolan har en program ansvarig och vår heter Martin. Han har tagit sig tiden och skrivit ett inlägg till oss.

Martin pratar mycket om de vi jobbar med nu och jag vill bara uppmärksamma er om programmet inriktar sig MYCKET mort Räddningtjänst och akut sjukvård. Men vi måste få en bra grund som är vård åt alla.

Sabina.

De första veckorna av vårterminen 2013 har varit intensiva på V&O-programmet-RÄD. Vi är flera lärare som är relativt nya på programmet, vilket till viss del är utmanande men samtidigt finns det väldigt mycket kraft och lust till att försöka planera och genomföra en bra undervisning, dels på skolan men också genom praktiska moment i mer autentiska (verklighetstrogna) miljöer.
Efter lovet ska RÄD12 gå ut på sin första praktik (inriktning mot äldreomsorg). De ska vara ute på praktik i fyra veckor vilket innebär att de får chansen att verkligen komma in i arbetet. Till en början kommer säkert många att känna sig osäkra. Eleverna måste lyssna, titta och fråga mycket innan de kan följa sina handledares exempel och faktiskt prova på att "göra jobbet". Verkliga erfarenheter är otroligt viktigt för vår utveckling som självständiga och kompetenta individer!
Räd 11 fick en svår "hemtenta" i samhällskunskap idag. De ska skriftligen resonera och argumentera kring hur vi ska organisera omsorgen för våra seniorer. Eleverna måste arbeta med flera olika perspektiv där de ska beskriva för- och nackdelar med olika modeller. Vem har det största ansvaret för vården av våra äldre? Ligger allt ansvar på stat och kommun, vilket ansvar har de äldre själva när de ska välja boende, och vilken roll ska familj och anhöriga spela?

Dagens tips är att titta på programmet "Ruth & Erica" på youtube. Det är en amerikansk serie om hur åldrande och demens påverkar en familj. Jag tycker avsnitt 6 var speciellt bra, det var en mycket gripande gestaltning av svårigheter vid demensjukdom (gå in på youtube och sök på Ruth & Erica, avsnitt 6 rekommenderas men man kan såklart titta från början).


Tidigare har jag arbetat många år som personlig assistent till flera olika brukare. Jag har också erfarenhet från olika typer av gruppboenden.
Idag är jag lärare i samhällskunskap och programansvarig för Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning mot räddningstjänst, på DBGY Malmö.

// Martin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar